Θέατρο για όλους

Παιδικό εργαστήρι θεατρικής έκφρασης

ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

 

ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ

Το θέατρο είναι συνώνυμο της παιδείας. Ο μορφωτικός, παιδευτικός, ηθοπλαστικός, ιδεολογικός και αισθητικός ρόλος του θεάτρου είναι μερικές μόνο από τις πολύπλευρες παραμέτρους με τις οποίες το θέατρο διαχρονικά εμφανίζεται στην ιστορία του πολιτισμού. (Θ.ΓΡΑΜΜΑΤΑΣ)

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα θεατρικής έκφρασης και δημιουργίας με στόχο την ελεύθερη έκφραση του παιδιού, την ανάπτυξη της κοινωνικότητάς και της ομαδικότητάς του, την ανάπτυξη της επικοινωνίας, την εξωτερίκευση των συναισθημάτων και την ψυχική εκτόνωση του παιδιού.

Η θεατρική διδασκαλία δουλεύεται και ολοκληρώνεται μέσα από τρία στάδια:

  1. Βασικές γνώσεις ιστορίας θεάτρου (ειδικά διαμορφωμένες για παιδιά)
  2. Θεατρικό παιχνίδι
  3. Το ανέβασμα μιας θεατρικής παράστασης από τα ίδια τα παιδιά της ομάδας
  • Μέσα από οπτικοακουστικό υλικό και με τη μορφή παιχνιδιού, το παιδί αφομοιώνει βασικές θεωρητικές γνώσεις πάνω στο θέατρο και την ιστορία του.
  • Μέσα από μια σειρά θεατρικών ασκήσεων το παιδί γνωρίζει καλύτερα τον πνευματικό και ψυχικό του κόσμο, συνειδητοποιεί τον χρόνο και τον χώρο, αναπτύσσεται η ικανότητα της έκφρασης και της επικοινωνίας, βοηθά στην καλύτερη κατανόηση και χρήση της γλώσσας και τέλος το παιδί κοινωνικοποιείται μετέχοντας σε μια ομάδα και μαθαίνει να σέβεται και να πειθαρχεί στους κοινούς κανόνες της ομάδας. Όλα τα παραπάνω περνούν πάντα μέσα από το φίλτρο της διασκέδασης και της χαράς του παιχνιδιού.
  • Το ανέβασμα μιας παράστασης αποτελεί το συνδυασμό όλων των παραπάνω. Αφού το παιδί έχει λάβει τις απαραίτητες θεωρητικές γνώσεις περί θεάτρου, έχει γνωρίσει το σώμα του και το περιβάλλον, έχει αναπτύξει δεσμούς και σχέσεις με τα μέλη της ομάδας, έχει δουλέψει την φαντασία του και τα εκφραστικά του μέσα, μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, το παιδί οδηγείται στη δημιουργία θεατρικής παράστασης η οποία ολοκληρώνει την θεατρική του εμπειρία και αποκτά γνώσεις, δεξιότητες που το βοηθούν στην πορεία του προς την ωριμότητα και στην ανάπτυξη της πολιτισμικής του εμπειρίας.

Για περισσότερες πληροφορίες, καλέστε “στο λόγο μας” στο 2130 361422.