Άρθρα

Ο τραυλισμός είναι μια διαταραχή του λόγου που επηρεάζει την ευχέρεια και το ρυθμό της ομιλίας. Μπορεί να κάνει τα παιδιά να επαναλαμβάνουν, να παρατείνουν ή να μπλοκάρουν ήχους, λέξεις ή φράσεις. Ο τραυλισμός μπορεί να επηρεάσει την επικοινωνία, την αυτοπεποίθηση και τις κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών. Ωστόσο, τα περισσότερα παιδιά που τραυλίζουν μπορούν να βελτιώσουν την ομιλία τους με την κατάλληλη καθοδήγηση και υποστήριξη.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για γονείς που έχουν παιδιά με τραυλισμό:

• Να είστε υπομονετικοί και υποστηρικτικοί.

Μην διακόπτετε, μην διορθώνετε ή επικρίνετε την ομιλία του παιδιού σας. Αντίθετα, ακούστε προσεκτικά και δείξτε ενδιαφέρον για αυτά που λένε. Επαινέστε τις προσπάθειες και τα επιτεύγματά τους και ενθαρρύνετέ τους να συνεχίσουν να προσπαθούν.

• Μιλήστε αργά και ήρεμα.

Να έχετε έναν χαλαρό και φυσικό τρόπο να μιλάτε με το παιδί σας. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε φράσεις όπως «χαλάρωσε» ή «πάρε μια βαθιά ανάσα», καθώς αυτές μπορεί να κάνουν το παιδί σας πιο ανήσυχο. Κάντε συχνά παύσεις και δώστε χρόνο στο παιδί σας να απαντήσει.

• Δημιουργήστε ένα θετικό περιβάλλον.

Μειώστε το άγχος και τους περισπασμούς στο περιβάλλον του παιδιού σας. Δώστε ευκαιρίες στο παιδί σας να μιλάει ελεύθερα και άνετα, όπως κατά την ώρα του παιχνιδιού, την ώρα του ύπνου ή την ώρα της οικογένειας. Αποφύγετε να συγκρίνετε την ομιλία του παιδιού σας με άλλους ή να κοροϊδεύετε τον τραυλισμό του.

• Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια.

Εάν ο τραυλισμός του παιδιού σας επιμένει ή επιδεινώνεται, ή εάν επηρεάζει τη συναισθηματική ή κοινωνική του ευημερία, συμβουλευτείτε έναν ειδικό λογοθεραπευτή. Ένας λογοθεραπευτής μπορεί να αξιολογήσει την ομιλία του παιδιού σας, να παρέχει θεραπεία και στρατηγικές και να παρακολουθεί την πρόοδό του.

Η ομάδα “στο λόγο μας”

Καλλιτσουνάκη Κωνσταντίνα

Υπεύθυνη “στο λόγο μας”