Άρθρα

ΕΝΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ & Ενθάρρυνση της ενσυνειδητότητας στα παιδιά προσχολικής ηλικίας

“Στη σημερινή βιασύνη, όλοι σκεφτόμαστε πάρα πολύ – αναζητούμε πάρα πολλά – θέλουμε πάρα πολλά – και ξεχνάμε τη χαρά του να είμαστε απλώς. “– Έκχαρτ Τόλε

Ενσυνειδητότητα, με απλά λόγια, σημαίνει να δίνεις προσοχή σε αυτό που συμβαίνει στην παρούσα στιγμή χωρίς να την κρίνεις, αναλύεις ή αξιολογείς.

Μπορούν τα παιδιά να εξασκήσουν την ενσυνειδητότητα;
Τα παιδιά μπορούν να ασκήσουν ενσυνειδητότητα και σε πολλές περιπτώσεις, μαθαίνουν να το κάνουν πιο γρήγορα από τους ενήλικες. Αυτό συμβαίνει, ίσως, επειδή τα παιδιά κάνουν λιγότερες αξιολογικές κρίσεις από τους ενήλικες.

Η έρευνα δείχνει ότι τα προγράμματα ενσυνειδητότητας που βασίζονται στο σχολείο μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα επιθετικότητας και κοινωνικού άγχους σε παιδιά. Η ενσυνειδητότητα μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά:

  • Να βελτιώσουν τα επίπεδα προσοχής διδάσκοντάς τους να αγνοούν τους περισπασμούς και να εστιάζουν στην παρούσα στιγμή.
  • Να παραμένουν ήρεμα σε στιγμές αυξημένου στρες ή διέγερσης.
  • Να κατανοούν και να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους.
  • Να είναι πιο υπομονετικά και να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στις σκέψεις και τα συναισθήματα των άλλων.
  • Να έχουν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς και καλύτερη ψυχική υγεία, ποιότητα ζωής, κοινωνικές δεξιότητες και ακαδημαϊκή ικανότητα.
  • Να προοδεύουν στο σχολείο αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα της εργαζόμενης μνήμης και βελτιώνοντας τον γνωστικό έλεγχο και την ευελιξία.

Το Mindfulness/Ενσυνειδητότητα για τα παιδιά είναι κάτι περισσότερο από μια άλλη στρατηγική ανατροφής. Δεν είναι μια τακτική πειθαρχίας, ούτε είναι μια γρήγορη επίλυση προβλημάτων. Το Mindfulness/Ενσυνειδητότητα για τα παιδιά είναι πολύ πιο ισχυρό από οτιδήποτε άλλο. Είναι ένας τρόπος να είσαι με τα παιδιά και να τα βοηθάς να είναι με τον εαυτό τους και τον κόσμο τους.

Ασχοληθείτε με την ενσυνειδητότητα απευθείας με τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, εστιάζοντας στις αισθήσεις τους και ενθαρρύνοντάς τα να βλέπουν, να ακούν, να αισθάνονται, να μυρίζουν και να γεύονται (όταν χρειάζεται) καθώς περνούν τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Μπορείτε επίσης να βοηθήσετε αυτά τα παιδιά για να αποκτήσουν κάποιο έλεγχο στα έντονα συναισθήματα και τις συμπεριφορές τους. Βοηθήστε τα να συντονιστούν με τα συναισθήματά τους δίνοντας λόγια στα συναισθήματά τους καθώς παρατηρείτε προφορικά αυτό που παρατηρείτε. π.χ. “Βλέπω ότι είσαι αναστατωμένος. Είσαι θυμωμένος που δεν μπορείς…” Αυτό βοηθά τα μικρά παιδιά να αρχίσουν να παρατηρούν τα συναισθήματά τους, να τους βάζουν λέξεις και να ανακατευθύνουν την προσοχή τους χρησιμοποιώντας το σώμα και τις αισθήσεις τους. Αυτή είναι η ουσία της επίγνωσης.Σε μια μελέτη από τους Flook et al., (2015), ζητήθηκε από τα παιδιά να συμμετάσχουν σε μια δραστηριότητα που ονομάζεται «Belly Buddies», στην οποία άκουγαν μουσική ενώ παρατηρούσαν επίσης την αίσθηση ενός μικρού τόνου στο στομάχι τους που ανεβοκατέβαινε με κάθε αναπνοή. Τα παιδιά έγιναν πιο συντονισμένα με το σώμα τους, την αναπνοή και τη μουσική. Τελικά, απλές δραστηριότητες όπως αυτές μπορούν να έχουν μακροχρόνια αναπτυξιακά οφέλη όταν ασκούνται τακτικά.

Related Posts